ספר שמות
-
קורונה בצופן התנ"כי
בחיפוש שבוצע על המילה "קורונה" בדילוג האותיות הקטן ביותר בחמשת חומשי התורה, נפלה התוצאה על פרשת כי תישא, בפסוקים המתארים את חטא העבודה זרה, רצון ה' לכלות את העם, כולל המגיפה שפרצה בעם, בקשת הרחמים של משה רבנו וי"ג מידות של רחמים, ומסתיים בפסוק: "וינחם ה' על הרעה אשר ביקש לעשות לעמו".
קרא עוד... -
תרשום את המצווה על חשבוני!
וְאֵלֶּה הַמִּשְׁפָּטִים אֲשֶׁר תָּשִׂים לִפְנֵיהֶם! (פרק כא פסוק א') גדולי ישראל למדו אותנו, כיצד להתנהג עם הבריות, וגם לפעמים לותר על חומרות וסיגים כדי שלא לצער את הזולת. ומעשה היה עם הגאון רבי ישראל מסאלנט זכר צדיק לברכה, שהלך להתארח אצל תלמידו, ולפני הסעודה נטל ידיו בצמצום, למרות שמנהגו לטול בשפע, כפי שנכתב בגמרא (שבת סב.) והתלמיד לא הבין מדוע דוקא בביתו אין רבו מהדר כמנהגו בכל מקום. בסעודה שאל…
קרא עוד... -
שהאמת ממש לידך, אל תתן לה לברוח!
וַיִּשְׁמַע יִתְרוֹ כֹהֵן מִדְיָן חֹתֵן מֹשֶׁה אֵת כָּל אֲשֶׁר עָשָׂה אֱלֹקִים לְמֹשֶׁה וּלְיִשְׂרָאֵל עַמּוֹ, כִּי הוֹצִיא ה' אֶת יִשְׂרָאֵל מִמִּצְרָיִם. (פרק יח פסוק א') יתרו כהן מדיין שומע את כל מה שעושה הקב”ה לישראל, ומחליט לעזוב הכל ולהגיע למדבר סיני ולהצטרף לעם ישראל. חז”ל (מכילתא) מסבירים שמתוך כל השמועות ששמע יתרו על יציאת מצרים, הדברים שעשו עליו הכי הרבה רושם, זה קריעת ים סוף ומלחמת עמלק. ואכן המאורע של קריעת…
קרא עוד... -
לראות את הקולות!
וְכָל הָעָם רֹאִים אֶת הַקּוֹלֹת וְאֶת הַלַּפִּידִם וְאֵת קוֹל הַשֹּׁפָר וְאֶת הָהָר עָשֵׁן וַיַּרְא הָעָם וַיָּנֻעוּ וַיַּעַמְדוּ מֵרָחֹק! (פרק כ פסוק טו') ונשאלת השאלה: איך יתכן שעם ישראל "רֹאִים אֶת הַקּוֹלֹות"? איך ניתן לראות את הקולות? יעקב גוגנהיים, שבמסגרת עבודתו השגרתית מפתח אמצעי הגנה רדאריים ואמצעי נגד למערכות טילים מתקדמות, הסתקרן מפסוק זה שהסביר את אחד הנסים שבהתגלות בהר סיני. שם, בני ישראל מתוארים כ"רֹאִים אֶת הַקּוֹלֹות". פרשני תנ"ך מסורתיים…
קרא עוד... -
ב"מידה כנגד מידה" אין טעויות…
עַתָּה יָדַעְתִּי כִּי גָדוֹל ה' מִכָּל הָאֱלֹהִים. כִּי בַדָּבָר אֲשֶׁר זָדוּ עֲלֵיהֶם! (פרק יח פסוק יא') יתרו שמח על הצלת ישראל ואומר: "עַתָּה יָדַעְתִּי כִּי גָדוֹל ה' מִכָּל הָאֱלֹהִים. כִּי בַדָּבָר אֲשֶׁר זָדוּ עֲלֵיהֶם!" יתרו שלא פסח על שום עבודה זרה שהיתה קיימת, מבין שיש כאן משהו שיותר מיוחד מכל מה שהכיר עד עתה. "כִּי בַדָּבָר אֲשֶׁר זָדוּ עֲלֵיהֶם"! מצרים לא נענשו מתוך רצון לנקמה, אלה מתוך פעולות שנעשו מידה…
קרא עוד... -
סימן שאתה באמת צריך
וַיַּעֲנוּ כָל הָעָם יַחְדָּו וַיֹּאמְרוּ: כֹּל אֲשֶׁר דִּבֶּר ה' נַעֲשֶׂה! (פרק יח פסוק ט') גם אם אדם מבטיח שממחר הוא מתחיל להשתנות ולהגיע לשיעורי תורה, עדיין הוא צריך לעמוד בכמה מבחנים. משל למה הדבר דומה: אחד פתח גמ"ח לכלי עבודה. יום אחד הגיע אליו מישהו וביקש מסור חשמלי. הוא אמר לו- "זה במחסן". חיפש ולא מצא, חזר אליו. אמר לו: "נראה לי שזה בבית של השכן". הלך אותו אחד, חיפש…
קרא עוד... -
הַנֹּתֵן שֶׁלֶג כַּצָּמֶר, כְּפוֹר כָּאֵפֶר יְפַזֵּר.
וְהַמָּן כִּזְרַע גַּד הוּא, וְעֵינוֹ כְּעֵין הַבְּדֹלַח. (במדבר פרק יא פסוק ז') וְהִנֵּה עַל פְּנֵי הַמִּדְבָּר, דַּק מְחֻסְפָּס, דַּק כַּכְּפֹר עַל הָאָרֶץ. (שמות פרק טז פסוק יד') בפרשתנו אנו נפגשים עם התיאור הנפלא של המן שירד לעם ישראל במדבר. לחם מן השמים, שבו נמצאים כל הטעמים שיש בעולם, לפי בחירה. בעת האכילה, המן היה נבלע באיברים, ולא נצרכו אוכלי המן לנקביהם. ובנוסף, לפני ירידת המן, הייתה שכבה לבנה דקה של…
קרא עוד... -
גם להשתדלות יש גבול!
וַיֹּאמֶר ה' אֶל מֹשֶׁה מַה תִּצְעַק אֵלָי? דַּבֵּר אֶל בְּנֵי יִשְׂרָאֵל וְיִסָּעוּ! (פרק יד פסוק טו') וכותב על כך בעל הטורים (רבי יעקב בן הרא"ש): רמז לו [בכך שאמר לו את המילה "מַה" שהיא ראשי תיבות של 40+5], אתה עתיד לצעוק אלי 40 יום בהר להתפלל על ישראל, ו-5 תיבות על אחותך מרים "אֵל נָא רְפָא נָא לָהּ" (במדבר יב יג'), כי עת לקצר ועת להאריך, אבל עתה אין עת…
קרא עוד... -
כבר אין למי להחזיר..
וַיֻּגַּד לְמֶלֶךְ מִצְרַיִם כִּי בָרַח הָעָם! (פרק יד, פסוק ה') כיצד שיקרו בני ישראל, כאשר אמרו לפרעה שאין בכוונתם לצאת אלא ל"דרך שלשת ימים", ולאחר מכן הם יחזרו למצריים, והלא ידעו ישראל שבכוונת ה' יתברך להוציאם לעולם לארץ ישראל, ושלא יחזרו לראות את מצרים עוד, ואם כן איזה היתר היה להם בדבר לשקר בדברים אלו את אנשי מצרים הרעים? ותשובה לזה, הביא מרן הרב עובדיה יוסף זצוק"ל, בשם הגאון רבינו…
קרא עוד... -
נס "טבע" המים !
וּבְרוּחַ אַפֶּיךָ נֶעֶרְמוּ מַיִם נִצְּבוּ כְמוֹ נֵד נֹזְלִים קָפְאוּ תְהֹמֹת בְּלֶב יָם (פרק טו פסוק ח') כידוע, טבעם של כל החומרים בעולם הוא להתפשט בחום ולהתכווץ בקור. משום כך, למשל, משאירים מעט רווח בין פסי המתכת במסילת הברזל, למניעת התעקמות הפסים כאשר הם מתפשטים מחום החיכוך עם גלגלי הרכבת. כלומר, עם עליית הטמפרטורה הולך החומר ומתפשט ונפחו גדל, ועם ירידת הטמפרטורה הוא הולך ומתכווץ ונפחו מצטמצם. חוק טבע בסיסי זה…
קרא עוד...